fbpx

Draagbare zuurstofconcentrator kiezen

vrijheid met zuurstof

Je zoekt een draagbare zuurstofconcentrator om je meer vrij te voelen en gewoon op pad te gaan, ook als je afhankelijk bent van aanvullende zuurstof. Maar welke moet je nu kiezen? Welke eigenschap moet je de doorslag laten geven? Of is er een ideaal? Lees daar alles over in dit blog.

welke-zuurstofconcentrator-kiezen

Waarom kies ik voor een zuurstof­concentrator?

Sommige mensen hebben zo’n beperkte longfunctie, dat zij niet voldoende zuurstof binnenkrijgen door gewoon te ademen. Een longarts schrijft dan mogelijk aanvullende zuurstof voor. Iemand die aanvullende zuurstof nodig heeft, kan kiezen uit diverse zuurstof bronnen.

Vloeibaar zuurstofsysteem, een grote tank van 35ltr waaruit kleine voorraden getapt kunnen worden voor gebruik buitenshuis
(draagbare) cilinder, worden gevuld met 2 liter zuurstof onder druk, weegt minder dan 5 kg
Concentrator, een elektrische generator die lucht aanzuigt en filtert tot geconcentreerd zuurstof

Zoals alles in het leven zijn er aan elke methode voor- en nadelen verbonden. Als we kijken naar gemak en veiligheid, dan vinden wij bij Conec Care een concentrator de prettigste zuurstofbron. De nadelen van een concentrator (maakt geluid, elektriciteit en ventilatie nodig) zijn in het algemeen eenvoudig op te lossen. Maar de voordelen wegen gemakkelijk op tegen deze nadelen.

Hoe werkt een draagbare zuurstof­concentrator?

Een zuurstofconcentrator is een zuurstofbron die uit de omgevingslucht met behulp van een motortje en een zeef/filtersysteem medicinale zuurstof maakt en via een slangetje geconcentreerd aanbiedt aan de gebruiker. Een draagbare zuurstofconcentrator is zo’n zelfde systeem, maar dan kleiner en lichter en voorzien van een batterij als stroombron. Hiermee kun je dus onafhankelijk van netstroom buiten op pad zijn. Ideaal voor vakantie, een wandeling, museumbezoek, of een middagje shoppen. Een draagbare zuursfofconcentrator geeft je dus vrijheid en dat is onbetaalbaar.

Wat is de ideale draagbare zuurstof­concentrator?

Het ideale zuurstofapparaat is een concentrator die

  • Klein en licht is
  • Lang zonder stroom kan
  • Veel zuurstof kan produceren in ‘continue flow’

Helaas bestaat er geen apparaat wat aan al deze kenmerken voldoet. Uiteindelijk moet je genoegen nemen met een compromis.

Het formaat en gewicht is van invloed op de hoeveelheid zuurstof dat geproduceerd kan worden en de tijd dat het apparaat kan werken zonder bij te laden. Hoe kleiner de batterij, hoe minder lang deze mee kan gaan. Hoe kleiner het apparaat, hoe minder snel er gefilterd kan worden en dus is de maximale productie daarmee beperkt. 

Continue flow zuurstoflevering vraagt zoveel energie, dat het de autonomie erg zal beperken. Daarom zijn alle draagbare apparaten uitgerust met een ‘pulse dose’ systeem. Pas als er een zuurstofvraag is in het neusbrilletje, produceert de zuurstofconcentrator een pufje zuurstof. Dat gaat heel snel en heel precies, dus het werkt goed voor vrijwel iedereen, maar het is niet geschikt voor het leveren van zuurstof bij het gebruik van een masker of bijvoorbeeld in combinatie met een CPAP apparaat. Daar zijn wel weer oplossingen voor, maar daarover in het artikel over autopulse. Ook als je overtuigd bent dat je aangewezen bent op continue flow, kunnen we kijken of autopulse voor jou een oplossing biedt.

Zijn er helemaal geen draagbare concentrators met continue flow?

Ja, die zijn er wel, maar met belangrijke beperkingen. De maximale zuurstofproductie is beperkt tot 2 soms 3 liter per minuut, de maximale tijd dat het apparaat zonder bij te laden gebruikt kan worden is per afzonderlijke batterij heel beperkt (denk aan 1-2 uur) en het gewicht van de beschikbare apparaten is tussen de 4,5 en 8,3kg. Deze klasse kan je meer zien als een verplaatsbare zuurstofconcentrator. Je kunt je ermee verplaatsen onafhankelijk van een stroompunt, maar het is niet prettig in gebruik.

Welk keuze heb ik dan wel?

Conec Care levert de producten van Inogen omdat wij geloven in de kwaliteit en duurzaamheid van deze firma. We denken dat alternatieve merken als Philips, GCE prima opties zijn, maar dat  de Inogen concentrators beter zijn. Inogen zet de standaard in de markt.

Binnen het draagbare assortiment van Inogen zijn er 3 keuzes

type Type accu Gewicht batterijduur standen Type accu batterijduur
Inogen One G3 BA300 2,2 kg 4,5 uur 5 BA316 9 uur
Inogen One G4 BA400 1,3 kg 2 uur 3 BA408 4 uur
Inogen One G5 BA500 2,1 kg 6,5 uur 6 BA516 13 uur

 

Vergelijking Inogen one g4 en g5

Welk type Inogen One zuurstof­concentrator moet ik dan kiezen?

Kijk bij onderstaande adviezen waar je het beste past.

Flexibiliteit

Als je een zo flexibel mogelijke oplossing zoekt en je vindt een gewicht van tussen de 2 en 3 kg acceptabel, kies dan voor de G5, of als je wat geld wilt besparen voor de G3. De G5 is moderner dan de G3, heeft een langere batterijduur en kan net iets meer zuurstof produceren, maar de G3 is in de meeste gevallen wat goedkoper.

Als je wilt vliegen en je hebt tijdens vliegen extra zuurstof nodig, kies dan voor de Inogen One G3 of G5. Het gewicht is weliswaar iets hoger dan de G4, maar met 2-3kg wel acceptabel. En de batterijduur is zo royaal dat je met minder batterijen toe kunt.

Als je zuurstofbehoefte niet stabiel is en mogelijk nog groeit, kies dan voor de G5 of G3. Als je voor de G4 kiest en je behoefte wordt hoger dan 3 liter per minuut, heb je niets meer aan dit apparaat en moet je op zoek naar een alternatief met een hogere zuurstofproductie.

Volume en gewicht

Als een klein formaat en zo laag mogelijk gewicht essentieel is, kies dan voor de Inogen One G4, op voorwaarde dat je zuurstofbehoefte stabiel is op 1 of 2 liter, met een maximale uitloop tot 3 liter per minuut.

Wil je vliegen, maar is het gewicht essentieel, kies dan voor de Inogen One G4, mits dit apparaat past bij je zuurstofbehoefte. Wel zul je meer batterijen mee moeten nemen. Dat is kostbaar en draagt ook bij aan het totaalgewicht, maar het apparaat wat je zelf draagt is lichter dan een alternatief. Het overige gewicht kan in een tas of koffer

zuurstofverbruik

Als je vooral een kortere tijd rondom het huis of hotel verblijft, je vooral met de auto reist en je zuurstofbehoefte stabiel is op 1 of 2 liter, met een maximale uitloop tot 3 liter per minuut, dan kun je elk alternatief kiezen. Maar de G4 zal dan ook voldoen en deze is het prettigste omdat deze zo klein en licht is.

Is je zuurstofbehoefte boven de 3 liter per minuut, kies dan voor de Inogen One G5 of de G3.

Locatie

Als je vaak in afgelegen gebieden bent, kies dan voor de G3. Hier zijn eenvoudiger onderdelen voor te krijgen, is al zo lang op de markt dat je een grotere kans hebt deze onderdelen snel te ontvangen. Bovendien kunnen wij of andere Inogen dealers eenvoudiger op afstand steun bieden.

En? Welke draagbare zuurstof­concentrator ga jij kiezen?

Als je nu weet welke draagbare zuurstofconcentrator het beste bij je past, neem dan contact op met Conec care. Wij hebben deze 3 draagbare apparaten van Inogen vrijwel altijd royaal op voorraad. En wij bieden een zorgenvrije service voor de beste prijs. 

Weet je het nog niet? Bel ons dan even of laat ons je terugbellen; we kunnen samen nog verder kijken hoe we je kunnen helpen met een keuze.

Eerst je zuurstofconcentrator uitproberen voor je hem koopt? Bij Conec Care kan je verschillende types uitproberen zodat je zelf kan ervaren welk type het meest geschikt is voor jou persoonlijke situatie.

Conec Care

Conec Care is een officiële distributeur van Inogen. Wij verhuren en verkopen Inogen in heel Europa en via onze zusterbedrijven ook in Kenia en Zuid-Amerika. U kunt ons op verzoek bezoeken, maar we komen graag naar u voor een demo.

Bel ons op + 31 85 48 99 400 voor een afspraak of voor meer informatie.

×