Onderhoud Inogen One draagbare zuurstof­concentrator

Met een Inogen heeft u een nagenoeg onderhoudsvrije zuurstofconcentrator. Toch kan het zijn dat u vragen heeft over het onderhoud van uw Inogen, natuurlijk wilt u goed voor uw zuursofconcentrator zorgen. Lees daarom dit blog over het onderhoud van uw Inogen en twijfel niet contact met ons op te nemen als u nog vragen heeft.

onderhoud-inogen-one-zuurstofconcentrator

Welke onderhoud is nodig bij Inogen One apparatuur?

Eigenlijk past hier het antwoord: Niets, je hoeft het apparaat alleen schoon te houden. Maar op termijn komt er natuurlijk meer bij kijken. Maar toch is een Inogen apparaat ontworpen voor onderhoudsvrij gebruik. De volgende handelingen worden van je verwacht:

 • wekelijks de buitenkant afnemen met een vochtige doek. Indien je wenst kun je ook een mild afwasmiddel gebruiken
 • wekelijks, of vaker als dat nodig is, de grove deeltjes filter(s) schoonspoelen en eventueel met een mild afwasmiddel reinigen. Daarna goed drogen

Dit is het, meer wordt niet van u verwacht, mits het apparaat regelmatig gebruikt wordt. Gebruikt u het apparaat slechts incidenteel, dan is het advies elke week de Inogen One een paar uur te laten draaien. Je hoeft het niet te gebruiken, maar gewoon enkele uren aan laten staan. Dit zorgt voor het verdrijven van eventueel vocht in de kolommen en dat waarborgt een langere levensduur hiervan. 

onderhoudsvideo Inogen At Home

Vervangen kolommen Inogen zuurstofconcentrator

Bij een Inogen One draagbare zuurstofconcentrator moet je zo af en toe de kolommen verwisselen; bij alle zuurstofconcentrators overigens. Het mooie van de apparatuur van Inogen is, is dat je dat heel simpel zelf kunt. Bovendien geeft je apparaat zelf aan wanneer dat nodig is. Deze waarschuwing komt ruim op tijd, in de meeste gevallen heb je 30 dagen de tijd om een nieuwe set kolommen te kopen. Deze bestel je eenvoudig hier.

Bij de Inogen at Home en de G3, moet je 2 aparte kolommen verwisselen, bij de G4 en G5 zijn de 2 kolommen geintegreerd in 1 unit. Het is eenvoudig zelf te doen.

Via onderstaande link vind u de instructies voor het vervangen van de kolommen van uw Inogen model:

Vervangen kolommen Inogen one G3
Vervangen kolommen Inogen one G4
Vervangen kolommen Inogen one G5
Vervangen kolommen Inogen one At Home

Vervangen filters Inogen One zuurstofconcentrator

Een Inogen zuurstofconcentrator nog 2 andere filters. In principe hoef je die niet te verwisselen, tenzij het apparaat een waarschuwing geeft dat de zuurstofkwaliteit achteruit gaat. Veel mensen vervangen deze filters voor de zekerheid eens per jaar . Het betreffen:

 • bacteriele inletfilter. Deze filtert de inkomende lucht op bacterien en virussen. Het is een soort hepa filter die lang meegaat, afhankelijk van de kwaliteit van de inkomende lucht
 • outletfilter. Deze filter zit onder het ventiel waar de neusbril aangesloten wordt. Deze filter filtert de uitgaande zuurstof op de allerlaatste miniscule deeltjes. NB: Het advies is wel deze filter te verwisselen als er gewisseld wordt van gebruiker.

Neem gerust contact met ons op voor advies of het bestellen van filters.

filters-Inogen-One-zuurstofconcentrator

bacteriele inletfilter

Inogen-output-filter

outletfilter

Waarschuwing of storing Inogen One

Gelukkig gebeurt dat niet zo heel veel, maar als u een waarschuwing op uw apparaat krijgt, is het meestal iets simpels. Het is niet altijd een storing.

Inogen maakt onderscheid in 3 soorten berichten:

 • een lage prioriteit waarschuwing; dit kan bijvoorbeeld zijn dat dat de batterij bijna leeg is, of dat de kolommen op termijn verwisseld moeten worden.
 • een gemiddelde prioriteit waarschuwing; denk bijvoorbeeld aan een alarm dat het apparaat of de batterij te warm geworden is. In deze categorie zijn er ook enkele zuurstofwaarschuwingen. Je moet wel in actie met deze waarschuwingen, maar het betekent niet automatisch dat het apparaat kapot is.
 • een hoge prioriteit alarm; dit vraagt een onmiddelijke opvolging en kan veroorzaakt worden door een probleem in je apparaat.

In alle gevallen kun je in de handleiding kijken wat je te doen staat. Meestal los je het eenvoudig zelf op door de aanwijzingen in de handleiding op te volgen. Ben je onzeker of lukt het niet je apparaat weer functionerend te krijgen, neem dan contact op met ons of de dealer waar je het apparaat gekocht hebt.

Preventieve onderhoudsbeurt Inogen zuurstofconcentrator

Nogmaals, een Inogen apparaat is zo gemaakt dat als er iets niet in orde is, het apparaat dit aangeeft. Toch zijn er veel mensen die het een geruststelling vinden om preventief een onderhoudsbeurt af te spreken. Dat kan uiteraard. In zo’n geval maken we je apparaat goed schoon van binnen en buiten, verwisselen we alle filters, lezen we het logboek uit, meten en kalibreren we het zuurstofniveau, controleren de vitale onderdelen en updaten we indien nodig je apparaat tot de laatste versie van de software.

Wil je zo’n preventieve onderhoudsbeurt, of heb je andere vragen? aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij weten alles over Inogen apparatuur en helpen je graag.

Inogen, de beste keuze!

Als je afhankelijk bent van zuurstof therapie, dan wil je zo min mogelijk inleveren aan kwaliteit van leven. Een draagbare zuurstofconcentrator biedt je de mogelijkheid toch mobiel te blijven en aanvullende zuurstof te krijgen, waar je ook bent. En hoewel er wat alternatieven zijn op de markt van zuurstofconcentrators, is Inogen toch echt de beste keuze als je kijkt naar:

 • zuurstofproductie
 • autonomie
 • gebruiksgemak
 • duurzaamheid
 • onderhoudsvriendelijkheid

De concurrentie op de markt probeert steeds bij te blijven, maar dan brengt Inogen weer een nieuwe generatie op de markt die weer voorloopt op de rest.  Inogen zet de norm en is haar concurrentie al jaren een stap voor. En Inogen combineert dat met een hoge mate van betrouwbaarheid.

Inogen-one-zuurstofconcentrator
×