Doorligwonden heb je sneller dan je denkt!

Doorliggen, wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Doorliggen, wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Wat zijn doorligwonden?

Doorligwonden of doorligplekken zijn een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op een bepaald huidgebied.  Deze druk verstoort de doorbloeding van de huid, waardoor de huid niet van zuurstof en voedingsstoffen kan worden voorzien. Plekken waar de huid zich dicht op de bot bevindt zijn risicogebieden, bijvoorbeeld de hielen, stuit en het achterhoofd.De wetenschappelijke naam voor doorliggen  is decubitus. Doorlig plekken zijn een veel voorkomende complicatie bij mensen die om een of andere reden in het ziekenhuis of verpleegtehuis zijn opgenomen. Het komt ook voor bij rolstoelgebruikers. Doorlig plekken ontstaan vaak al binnen 2 weken na een opname. Adequate verpleging en alertheid op risicofactoren zijn zeer belangrijk. Hele zware mensen en extreem magere mensen hebben een verhoogd risico op doorlig plekken. Meer informatie over doorliggen of decubitus kun je o.a. vinden op de site van huidinfo.nl, thuisarts.nl en startwondverzorging.nl

Voorkomen is beter dan genezen

Doorligwonden (pressure ulcers) zijn pijnlijk, genezen vaak traag en zijn gevoelig voor een bacteriële infectie. Deze bacteriën kunnen eenvoudig in de bloedbaan komen en een fatale bloedvergiftiging veroorzaken. Juist kwetsbare patiënten met een verminderde weerstand lopen dit risico. Als de omstandigheden risicovol zijn, kan doorliggen al snel optreden. En dat terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om doorliggen te voorkomen. Belangrijke aanbevelingen ter preventie zijn:

  • de patient veel laten bewegen of tenminste steeds een andere lighouding aan laten nemen.
  • zorg voor goede voeding
  • bestrijdt huidinfecties tijdig
  • zorg tijdig voor een adequaat ‘anti-doorlig matras’ of kussen

De 4 stadia van doorliggen

Decubitus graad I

Het allereerste begin van doorliggen wordt gekenmerkt door een rode vlek op de huid. Belangrijk is dat de roodheid niet kortstondig verdwijnt als met de vinger druk op de huid wordt uitgeoefend. Hoewel het nog niet duidelijk zichtbaar is, is in dit stadium al veel schade toegebracht aan het huidweefsel.

Decubitus graad II

In dit stadium wordt de eerste ernstige schade zichtbaar. Deze bestaat meestal uit een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, zwart gekleurde opperhuid. Ook kunnen in dit stadium zeer oppervlakkige zweren ontstaan. In dit stadium zijn alleen de opperhuid en een deel van de lederhuid in het doorligproces betrokken.

Decubitus graad III

Nu is de gehele dikte van de huid afgestorven en vaak ook een deel van het onderhuidse vetweefsel. Er bestaat nu dus een diepe zweer. De spieren onder de huid zijn echter nog niet door het doorliggen aangetast. Het afgestorven huidweefsel is geel of zwart van kleur.

Decubitus graad IV

Er zijn nu zeer diepe wonden ontstaan (soms centimeters diep!) door aantasting van de spierweefsels. Vaak is de zweer veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Een gat in de huid van enkele centimeters kan soms de ‘toegang’ zijn tot een vele centimeters grote holte die tot ver onder de huidranden van de zichtbare opening doorloopt.

Welke oplossingen biedt Conec Care tegen doorliggen?

R
Alle hoog-laagbedden worden verhuurd inclusief een topkwaliteit zorgmatras ter preventie van doorliggen. Wij maken voornamelijk gebruik van matrassen van Deron. Met een meerprijs zijn ook verkrijgbaar de Xtendacare en de Rest-Q van Comfortex. Koopt u liever uw eigen matras, dan hebben we prima betaalbare anti doorlig matrassen in ons assortiment. Vraag er naar!

Voor de preventie van doorliggen heeft conec Care gekozen voor de AD matrassen van Deron uit Nederland, AKS uit Duitsland en Comfortex uit de USA. Een prima kwaliteit voor een redelijke prijs. Wij selecteerde enkel die matrassen die ook geschikt zijn voor de behandeling van doorliggen graad II of III. Mocht een patient in beeld komen met lichte mate van doorliggen, dan hoeft de verpleegkundige niet perse een oplossing te zoeken bij een actief wisseldruk systeem. Dit uiteraard altijd ter beoordeling van een verpleegkundige.

Wij hebben oplossingen voor personen van 30 – 300kg!

g

In het geval de patient lijdt aan een ernstige mate van doorliggen of als de patient ernstig immobiel is, wordt er vaak een oplossing gezocht bij matras vervangende wisseldruksystemen. Ook geschikt voor preventie uiteraard. Conec Care selecteerde bij haar leverancier in Duitsland slechts die systemen die geschikt zijn voor behandeling van doorliggen tot en met graad IV en heeft oplossingen voor patiënten van 30 tot en met 300kg. Voor diegene die een voorkeur hebben voor een AD matras zonder pomp, leveren wij matrassen van Comfortex uit de USA. Deze passieve AD matrassen zijn geschikt voor behandeling van doorliggen tot graad IV en werken geheel geluidloos en zonder energieverbruik.

 

Soms kiest men voor een hielbeschermer om doorligwonden op de hiel tew helpen voorkomen. Conec Care heeft daarvoor de Maxxcare in het assortiment.

Mensen in een rolstoel zitten het best op een kussen, o.a. om doorligwonden te voorkomen. Een goed rolstoelkussen is stabiel, drukverlagend en zorgt voor een goed microklimaat met een goede afvoer van warmte en vocht. Conec Caret verkoopt rolstoelkussens van AKS, die geschikt zijn tot graad 4.

Deze AD zitkussens zijn vaak ook geschikt voor ouderen die vele uren op een stoel doorbrengen.

Druk verlagend matras/kussen

Op de linker afbeelding hiernaast ziet u duidelijk waar de drukplekken kunnen ontstaan op de huid. Het achterhoofd, de stuit en de hielen lopen het meeste risico. Een druk verlangend matras en een drukverlagend rolstoelkussen is zo opgebouwd dat de druk beter verdeeld wordt. De rechter afbeelding is een voorbeeld van een drukprofiel bij een druk verlagend matras. er zijn verschillende mogelijkheden dit te bewerkstelligen. Keuze van het materiaal en de opbouw van het matras of het kussen bepalen de kwaliteit en de druk verlagende werking. Naast de druk is vochtregulering en warmteafvoer ook erg belangrijk en een goed matras/kussen heeft hier ook oplossingen voor. Open cellen en sleuven of gaten zorgen voor een betere vocht en warmte regulering. Actieve wisseldruk systemen maken gebruik van het alterneren van de druk in het luchtmatras. Met een cyclus van 10-15 minuten golft de druk door het luchtmatras. Zo is elk deel van het lichaam binnen die cyclus enkele minuten zonder druk en dat draagt bij aan het herstel van de wonden.

Behoefte aan extra informatie over decubitus?

Bel +31 85 48 99 400
of stuur een bericht

Ik ga akkoord met het verzamelen en bewaren van mijn gegevens voor deze site.

Wij doen het onmogelijke, want iedereen doet al wat mogelijk is

Volg