fbpx

anti-decubitus

matrassen en zitkussens

verkoop en verhuur van AD materialen

voor consument en professional

AD schuim Matras

 Conec Care levert van diverse gerenommeerde merken AD schuimmatrassen. Alle typen voldoen prima aan de vereisten voor een effectieve preventie van decubitus. Daarnaast zijn er ook enkele typen die curatief ingezet kunnen worden, zelfs tot en met graad 4 EPUAP.

wisseldrukmatras

Uiteraard heeft Conec Care ook wisseldruk matrassen in het assortiment. Deze kunnen ingezet worden tot en met graad 4 EPUAP. Het voordeel van de moderne pompen is dat ze stiller zijn en alleen geluid maken als er lucht bijgeblazen moet worden. 

zitkussen

Om decubitus te voorkomen bij personen die veel en langdurig moeten zitten wordt er ook veel gebruik gemaakt van AD zitkussens. Conec Care heeft zitkussens tot en met graad 4 EPUAP in het assortiment. Naar wens geleverd met incontinentiehoes of extra ademend.

wat is decubitus?

Decubitus is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op een bepaald huidgebied.  Deze druk verstoort de doorbloeding van de huid, waardoor de huid niet van zuurstof en voedingsstoffen kan worden voorzien. Plekken waar de huid zich dicht op de bot bevindt zijn risicogebieden, bijvoorbeeld de hielen, stuit en het achterhoofd.

Decubitus is de wetenschappelijke naam voor doorliggen. Doorligplekken zijn een veel voorkomende complicatie bij mensen die om een of andere reden in het ziekenhuis of verpleegtehuis zijn opgenomen. Het komt ook voor bij rolstoelgebruikers.

Meer informatie over doorliggen of decubitus kun je o.a. vinden op de site van huidinfo.nl, thuisarts.nl en startwondverzorging.nl 

preventieve maatregelen

Zorgbehoevende personen zijn minder mobiel dan gezonde personen en daarin schuilt een groot gevaar. Decubitus ontstaat vaak al binnen 2 weken na een opname. Adequate verpleging en alertheid op risicofactoren zijn zeer belangrijk. Hele zware mensen en extreem magere mensen hebben een verhoogd risico op decubitus. 

Decubitus wonden (doorligplekken, pressure ulcers) zijn pijnlijk, genezen vaak traag en zijn gevoelig voor een bacteriële infectie. Deze bacteriën kunnen eenvoudig in de bloedbaan komen en een fatale bloedvergiftiging veroorzaken. Juist kwetsbare patiënten met een verminderde weerstand lopen dit risico. Als de omstandigheden risicovol zijn, kan decubitus al snel optreden. En dat terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om decubitus te voorkomen. 

Belangrijke aanbevelingen ter preventie zijn: 

  • de patient veel laten bewegen of tenminste steeds een andere lighouding aan laten nemen.
  • zorg voor goede voeding
  • bestrijdt huidinfecties tijdig
  • zorg tijdig voor een adequaat AD matras of kussen

NB: AD matrassen of kussens zijn een aanvulling op meer belangrijke preventieve maatregelen. Uit tijdgebrek of onwetendheid wordt te vaak gekozen voor een AD hulpmiddel als belangrijkste maatregel. 

AD matras

Er zijn meerdere soorten AD matrassen. De belangrijkste eigenschap van een goed AD matras is de drukverdeling. Dat kan op 2 manieren bereikt worden. Een goed schuimmatras is zo opgebouwd dat de druk op alle plekken onder een kritische waarde is. Een pompmatras, of wisseldruk matras, maakt gebruik van een alternerende druk. Door de druk te verplaatsen binnen het matras heeft elk stuk huid een bepaalde periode (nagenoeg) geen druk te verduren.

Schuimmatras

Een schuimmatras is zorgvuldig opgebouwd uit verschillende lagen schuim van aparte samenstelling. Als ondergrond wordt vaak een stevige schuimsoort gebruikt om een goede ondersteuning te bieden. Als toplaag kiest men in het algemeen voor een zachte schuimsoort, die de druk goed verdeelt over het lichaam. Vaak wordt gekozen voor traagschuim (visco elastisch schuim) als toplaag, maar er zijn ook hele goede matrassen zonder traagschuim.

Wisseldrukmatras

Zoals gezegd werkt een wisseldruk matras met het rouleren van de druk. U ziet in de afbeelding hiernaast de luchtkamers. Door afwisselend om en om de luchtkamers te vullen, is er voldoende ondersteuning van het lichaam en is elk deel van de huid een bepaalde periode vrij van druk. Dit blijkt een hele efficiënte methode. Een nadeel van dit soort pompmatrassen is het geluid, het energieverbruik en de beleving van de patiënt. Er zijn hele goede schuimmatrassen die een volwaardig alternatief zijn van wisseldrukmatrassen.

Hybride matras

Er zijn ook hybride wisseldruksystemen. Deze kunnen zonder pomp gebruikt worden als zelfregulerend systeem en met pomp als alternerend systeem. Zo kan naar gelang de situatie is gekozen worden voor de beste oplossing. Er zijn ook hybride matrassen die altijd  zonder pomp werken. Dit zijn zelfregulerende systemen waar het gebruik van drukverlagend schuim gecombineerd wordt met luchtkamers die de druk kunnen verplaatsen naar andere zones.

zitkussen   

Rolstoelgebruikers en ouderen brengen bovengemiddeld meer tijd zittend door dan anderen. Dat brengt uiteraard risicos met zich mee die vergelijkbaar zijn met bedlegerige mensen. Decubitus ligt altijd op de loer. Er zijn hele goede en betaalbare opties op de markt en Conec Care biedt zitkussens van AKS, Deron en Funke Medical . Eenvoudige kussens met een preventieve werking tot systemen die tot graad 4 EPUAP beschermen.

Uiteraard zijn de zitkussens in verschillende formaten en diktes te krijgen. 

Soof: 100% circulair matraskern

Prachtige ontwikkeling in ‘matrassenland’: Weg met de chemische schuimmatrassen, ruim baan voor de circulaire matras! En niet alleen circulair, ook 30% lichter, beter ventilerend en geschikt tot graad 2 EPUAP.

Wilt u thuis of in uw zorginstelling een duurzaamheid-slag maken? Vraag naar de mogelijkheden.

 * EPUAP staat voor European pressure ulcer advisory panel 

×