fbpx

Actieve tilliften

voor consument en professional

Een actieve tillift helpt mensen, die wel enige sta-functie hebben, opstaan en weer zitten. De actieve lift helpt hen de beweging te maken en de zorgvrager helpt zoveel als kan mee tijdens de transfer. Deze activering is belangrijk bij het in stand houden van de aanwezige spierkracht.

Actieve tilliften

Verkoop en verhuur van actieve tilliften

voor consument en professional

Actieve tillift SLK

SLK

Ons eigen huismerk is SLK. Een prachtig en betaalbaar product uit de eigen Duitse fabriek. De Eazy-Up bijvoorbeeld is een topproduct voor een ongelooflijke prijs. Een lichte en compacte lift, die bovendien eenvoudig vervoerd kan worden voor gebruik op locatie.

Actieve tillift Molift

Molift

Molift was het eerste merk met de karakteristieke schuingeplaatste hefkolom. De natuurlijke hefbeweging die dit tot gevolg heeft wordt als erg comfortabel en prettig ervaren. ‘Vriend en vijand’ roemen de Quick Raiser serie en de Molift actieve liften zijn dan ook erg populair.

Actieve tillift United Care

United Care

Het topsegment in ons assortiment actieve tilliften. United Care biedt 3 opties in 3 verschillende prijsklassen. De Raisa Basic voor de thuiszorg, De Jamy en de James voor in een instelling. Stuk voor stuk topliften die u jarenlang probleemloos van dienst zullen zijn. 

De actieve tillift

Een actieve lift wordt ingezet voor het helpen opstaan van mensen die

  • een beperkte sta-functie hebben
  • niet zelfstandig op kunnen staan of kunnen gaan zitten
  • niet zelfstandig van rolstoel naar bed of toilet en terug kunnen verplaatsen, zelfs niet met behulp van een manueel transferhulpmiddel
  • zwaarder zijn dan 25kg

De persoon moet een stabiele romp hebben (een beetje kunnen zitten), op minimaal één been kunnen steunen en geen problemen hebben met het schoudergewricht (pijn, dreigende luxatie, etc.), begrijpen wat er van hem/haar verwacht wordt en dat ook doen. Als hieraan niet voldaan wordt zal er voor een passieve lift gekozen moeten worden.

Conec Care denkt graag met u mee in uw zoektocht naar een geschikte actieve lift. Samen kijken we wat uw beste optie is. Dat is voor iedereen weer net even anders. En uiteraard kunnen we u volledig ontzorgen met onderhoud en keuring.

Actieve tillift

Natuurlijke hefbeweging

De meeste actieve liften heffen een patient min of meer onder de oksels recht omhoog. Heel erg comfortabel is dit niet. Het voelt meer als sjorren. Een natuurlijke manier van opstaan is een beetje schuin naar voren. Zo staat een gezonde persoon ook op van een stoel. Conec Care is een groot voorstander van de inzet van dit soort actieve liften.

De meest geavanceerd actieve lift is de United Care James 3. Deze lift biedt elke persoon een unieke tilervaring. Dit kan omdat de lift meet in hoeverre de patiënt meehelpt en hoe de stand van de romp is ten opzichte van de knieën.  De lift ‘bepaald’ op basis van deze meetgegevens wanneer en in hoeverre de beweging naar voren en naar boven gaat. De tilbeweging is daarmee optimaal en zeer comfortabel.

De actieve lift van Molift, de QuickRaiser 205, benadert deze natuurlijke opsta beweging zo goed mogelijk, maar iedere persoon krijgt dezelfde opsta ondersteuning. Zij bereikt dit door de schuin naar achteren geplaatste kolom. 

Actieve tillift obese transfers

Obese transfers

De actieve liften die beschikbaar zijn in ons assortiment hebben een capaciteit tot 205kg. De meeste liften kunnen tot 160kg heffen. Actieve liften voor het helpen opstaan van personen met een hoger gewicht, zijn bij ons niet bekend. In dat geval adviseren wij een passieve lift.  

De Molift Quick Raiser 205 is geschikt tot een gewicht van 205kg. Met deze lift kunt u de complete range van licht tot extreem zwaar bedienen. Hij kan uitgerust worden met spreidbare poten of een smalle vaste basis naar keuze. En naar keuze met de standaard 4 puntsophanging of de klassieke 2 puntsophanging van de Sling. 

Praktische informatie over actieve tilliften

Wat is een actieve tillift?

Een actieve tillift is een tillift die een persoon helpt met opstaan of gaan zitten.  Een dergelijke lift wordt ook wel ‘sta-op lift’, of ‘stalift’ genoemd. De bedoeling is om hulpbehoevende mensen zo actief mogelijk te houden tijdens een transfer. Vandaar de naam actieve tillift, de persoon die geholpen wordt op te staan of te gaan zitten, werkt naar vermogen actief mee met zijn of haar transfer. Een actieve tillift verhoogt de veiligheid voor de zorgvrager en stimuleert en activeert de spieren. Daarnaast verlicht het de taak van een zorgverlener, omdat deze niet meer het gewicht van de ‘patiënt’ hoeft te tillen.

Hoe werkt een actieve tillift?

Een actieve tillift heeft een hefarm waaraan een tilband bevestigd wordt die achter de rug van de patiënt geleid wordt. Als de hefarm omhooggaat, trekt de tilband de patiënt van achteren schuin naar boven.

Een actieve tillift heeft ook altijd een voetenplaat en een kniesteun. Door de kniesteun worden de onderbenen gefixeerd als de beweging naar voren en naar boven wordt ingezet. Hierdoor scharniert het lichaam boven de knie en komt het langzaam tot een staande positie. Mocht een patiënt niet goed de voeten op de voetenplaat kunnen houden, dan kan het onderbeen gefixeerd worden met een kuitband.

Door de wielen onder het onderstel kan de zorgvrager van de ene plek naar de andere verplaatst worden.

Hoe werkt een actieve tillift

Transfer naar rolstoel met een actieve tillift

Actieve tilband

De actieve tilband speelt een belangrijke rol bij een actieve transfer met een actieve tillift. De meest eenvoudige is een zachte band die onder de oksels en achter de rug om wordt geleid. Soms is er meer steun nodig en heeft de tilband een langer rugpand, die de druk gelijkmatiger verdeeld over de rug. Andere actieve tilbanden hebben een buikfixatie, om te voorkomen dat de patiënt voorovervalt of, als de benen inzakken, uit de tilband glijdt. Tot slot zijn er nog actieve tilbanden die een extra flap hebben die onder de billen gespannen wordt. Hierdoor is er extra steun en extra opwaartse druk op het lichaam.

Sommige actieve tilliften werken met clips, andere met lussen om de actieve tilband aan de tillift te bevestigen. De actieve tillift van Molift werkt met een verbinding uit de zeilvaart waarbij een touw met een knoop door een v-vormige ‘klem’ getrokken wordt. Zodra er gewicht op komt, trekt het touw zich vanzelf strak. Een veilige oplossing die vaak vreemd ontvangen wordt. Als je eenmaal aan deze verbinding gewend bent, dan is bijna iedereen enthousiast over het gemak.

Wanneer gebruik je een actieve tillift?

De actieve tillift is ontworpen om mensen die nog wel een sta-functie hebben, te helpen met opstaan of zitten, als dat op eigen spierkracht te moeilijk geworden is. Voor het toepassen van een succesvolle actieve transfer zijn de volgende functies noodzakelijk:

  • De zorgvrager moet een voldoende sta-functie hebben
  • De arm- en schouderfunctie moet voldoende zijn
  • De rompbalans moet voldoende zijn
  • De zorgvrager moet in staat zijn eenvoudige opdrachten te begrijpen en uit te voeren.

Het verschil tussen een actieve en passieve tillift

Niet idereen kent goed het onderscheid tussen een actieve tillift en een passieve tillift. Er wordt dan gevraagd om een actieve tillift, terwijl er een passieve transfer voor ogen is of andersom. Daarom vragen we altijd door naar de omstandigheden, zodat we een beter advies kunnen geven. Het komt regelmatig voor dat we de hulpvraag moeten corrigeren.

Een actieve tillift is al uitvoerig beschreven in dit artikel. Een dergelijke lift heet actief omdat de persoon die ermee getild wordt zelf actief meehelpt, op de eigen benen staat tijdens de transfer. Een passieve lift tilt mensen die niet actief kunnen meehelpen en tilt de zorgvrager die verder passief blijft. Op deze pagina lees je meer over passieve tilliften.

Hoe gebruik je een actieve tillift?

Het bedienen van een actieve tillift is niet moeilijk, maar vraagt wel enige oefening. Ga niet zelf experimenteren, vraag een verpleegkundige of ergotherapeut je te helpen, zodat je het verantwoord leert. Zorg ervoor dat de lift passend is voor de persoon die je moet helpen opstaan. Controleer altijd of het maximale draaggewicht bij de zorgvrager past.

Een volledige transfer vereist normaal gesproken de volgende stappen.

positioneren-tillift

Positioneren van de lift

Rijdt de lift naar de zorgvrager en plaats hem gebruiksklaar bij deze persoon. Mogelijk moet je de poten spreiden om de hefbeugel op de juiste plek bij de persoon te plaatsen. Sommige liften spreiden de poten elektrisch, bij andere bedien je dit met een voetpedaal. Let erop dat de hefbeugel de zorgvrager niet hindert of raakt.

aanleggen-tilband-tillift

Aanleggen tilband

Hoe je de actieve tilband precies aanlegt, is afhankelijk van de lift en het soort tilband dat je gebruikt. Soms leg je de band laag over de rug, bij het stuitje. Meestal wat hoger en schuin naar boven tot net onder de oksels. Zorg in alle gevallen voor de juiste maat tilband, een te grote maat is onveilig en een te kleine maat oncomfortabel.

Sommige liften hebben clips, andere liften hebben een lus bevestiging. Zorg uiteraard voor de juiste tilband bij de te gebruiken lift.

NB: We gebruiken hier de naam actieve tilband, je ziet soms ook de naam rugsteunband.

tillen-met-een-tillift

Tillen tot staan

Als de actieve tilband goed bevestigd zit, kun je voorzichtig de hefarm wat verhogen, zodat de tilband strak komt te zitten. Controleer daarna of alles goed zit. Als alles goed zit kun je verder verhogen tot de persoon op de eigen benen staat.

Soms hoef je niet zo hoog te heffen, bij een korte transfer bijvoorbeeld. De persoon hangt dan als het ware in de tilband om daarna weer op een nieuwe positie tot zit gebracht te worden. Door niet helemaal tot staan te heffen, win je kostbare tijd, bijvoorbeeld bij een dringende toiletgang.

rijden-met-een-tillift

Rijden met een actieve lift

Om een zorgvrager van A naar B te verplaatsen moet je de lift rijden en zijn er een aantal zaken om op te letten.

  • Vergeet niet de poten evenwijdig te plaatsen zodra dat weer kan. Dan is de lift eenvoudiger te manoeuvreren
  • Obstakels als kleden en drempels zijn niet alleen hinderlijk, maar kunnen ook voor onveiligheid zorgen als je probeert te forceren. De lift kan uit balans gaan. Als het onvermijdelijk is deze hindernissen te nemen, is het wellicht veiliger en comfortabeler daarvoor een rolstoel te gebruiken.
  • Gebruik de handvaten of beugels voor vooruit en achteruit bewegen. Verplaats zijdelings of draai door met de voet tegen de zijkant van het onderstel te duwen
  • Rijd regelmatig en niet te snel. Voorkom dat de persoon uit balans raakt.
aandachtspunten-bij-gebruik-passieve-tillift

Overige aandachtspunten bij het gebruik van een actieve tillift

  • In geval van nood, druk dan de noodknop in. Dat is een rode knop op de batterij of control box van de lift. Met de noodknop ingedrukt doet de lift helemaal niets. NB: soms wordt er op zo’n noodknop geslagen, maar ten eerste is dat niet nodig en ten tweede zorgt het vaak voor schade aan de lift.
  • Als de noodknop ingedrukt is, of de lift doet het om een andere reden niet, dan kun je een eventuele zorgvrager met de nooddaling naar beneden helpen. Soms is dit een elektrische nooddaling, maar in ieder geval heeft elke lift een manuele nooddaling. Zorg dat je weet hoe dit werkt, voordat je een transfer doet. Je kunt het nodig hebben en op zo’n moment wil je niet dat je eerst de handleiding erbij moet zoeken.
  • Als je de lift weer in gebruik wilt nemen, draai de rode knop dan naar rechts en hij springt weer open. Soms kun je ook aan de knop trekken maar meestal moet je draaien.
  • Een lift met lange poten is minder wendbaar dan een lift met korte poten. De lengte van de poten is gerelateerd aan de capaciteit van de lift. Een lift met korte poten, kan dus ook minder zware lasten tillen.
  • Zorg altijd voor een volle accu. Het beste kun je de accu steeds vol houden, tenzij de handleiding anders voorschrijft. Zo voorkom je dat je onverwacht met een lege accu staat.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud en een keuring van de lift. Een slecht onderhouden tillift kan voor problemen zorgen en ook tot een ongeval leiden.
  • Zorg dat je altijd weet wie te benaderen in geval van een storing. Een actieve tillift is geen luxe, als er een storing is, moet deze zo snel mogelijk verholpen worden.

Actieve tillift in de zorg

Actieve tilliften worden veel ingezet in de zorg. Men probeert een patiënt zo actief mogelijk te houden en een actieve tillift is dan een beter hulpmiddel als een passieve tillift.

Als iemand niet meer goed overeind kan komen, zet men vaak eerst een manueel transferhulpmiddel in, zoals de Raiser pro of bijvoorbeeld de Bea Deluxe. Bij deze manuele transferhulpmiddelen heeft de zorgvrager alleen een steun en houvast bij het omhoogkomen of weer gaan zitten. Als dit lastiger wordt, kan de zorgverlener soms nog kiezen ter ondersteuning een bijpassende tilband in te zetten. Als ook dat niet meer lukt wordt de gemotoriseerde actieve tillift ingezet.

Actieve tillift in de zorg

Actieve tilliften in de zorg

Verschillende actieve tilliften

Er zijn veel verschillende actieve tilliften. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er ook vele verschillen. Daarnaast heeft elke zorgvrager weer een specifieke situatie. Het vinden van de optimale combinatie ‘zorgvrager – actieve tillift – actieve tilband’ is dan ook een zoektocht. Er zijn verschillen in de manier van tillen, in de manier van vastpakken, in de vorm en afmetingen van de voetenplaat, in de verstelbaarheid van de kniesteun, in het gemak waarmee de kuit gefixeerd kan worden, in formaat en hoe hoog er getild kan worden, hoe gemakkelijk de tillift mee genomen kan worden op locatie. En dan kan de keuze van de tilband nog invloed hebben op gevoel van veiligheid, ondersteuning en comfort. Uiteraard speelt ook budget een rol. Kortom, er is veel te kiezen en te overwegen.

In een zorginstelling valt echter vaak de keuze op 1 type lift voor het hele huis. Iedereen krijgt dan dezelfde lift. Dat is niet ideaal, want elke patiënt verdient die individuele tilervaring. Een oplossing kan zijn bij de keuze van de actieve tilband die ingezet wordt rekening te houden met de specifieke problemen van de zorgvrager. De ultieme oplossing is het inzetten van een actieve tillift met een natuurlijke tilbeweging.

Natuurlijke tilbeweging

De meeste actieve tilliften hebben een opwaartse tilbeweging. Deze beweging komt niet overeen met een natuurlijke opsta beweging. Bij een natuurlijke opstabeweging ga je eerst schuin naar voren en pas als het gewicht van het lichaam boven en een stukje voor de knie is, past een naar boven gerichte beweging. Er zijn maar enkele actieve tilliften die deze beweging benaderen. De meest geavanceerde optie is de James 3 van United Care. Deze lift meet zelfs met een sensor hoe het lichaam meehelpt en past haar tilbeweging daarop aan. Elke gebruiker krijgt dus een individueel afgestemde tilervaring.

Een goed alternatief is de Molift Quick Raiser 205. Met de schuin naar achteren geplaatste kolom verplaatst de hefarm zich steeds verder naar achteren en trekt de patiënt dus schuin naar voren, een natuurlijke hefbeweging simulerend. Hoewel Conec Care ook actieve tilliften aanbiedt met de meer traditionele omhooggerichte hefbeweging, zijn wij een warm pleitbezorger voor de liften met een natuurlijker hefbeweging. Deze liften zijn ook beter geschikt als er sprake is van training van de patiënt bij bijvoorbeeld een revalidatie.

Actieve reislift

Als je de actieve tillift op locatie wilt gebruiken, er eventueel zelfs mee wilt vliegen, dan zijn de opties heel beperkt. De meeste actieve tilliften kunnen niet ingeklapt of uit elkaar gehaald worden. Conec Care is gespecialiseerd in reisliften en heeft enkele goede opties voor u geselecteerd zoals de Eazy-up Fix en de Torneo Compact. En wil je zowel een actieve als een passieve lift meenemen, denk dan aan de Multi Hybrid.

Actieve reislift

Waar moet je op letten bij het kopen van een actieve tillift?

Er lijkt veel te kiezen als je op zoek bent naar een actieve tillift. Maar feitelijk valt dat wel mee. Bepaal eerst wat belangrijk is aan de lift en hoe je hem wilt gebruiken. Denk aan:

  • Lengte en gewicht zorgvrager
  • Kenmerken zorgvrager (sta-functie, rompstabiliteit, pijnklachten, geestelijke vermogens …)
  • Waar te gebruiken (thuis, instelling, op locatie, combinatie)
  • Hoe vaak wordt de lift gebruikt en hoe, voor welke oplossing
  • Indien u een actieve reislift zoekt, hoe vaak moet de lift vervoerd worden, wordt er gevlogen?
  • Wat is het budget?

Uit de antwoorden op bovenstaande vragen komt een beeld waaruit we goed kunnen bepalen wat voor soort lift het beste bij je past. Afhankelijk van de situatie zijn er meer of minder opties. Je kunt er altijd op vertrouwen, dat als je kiest voor een product met een goede bouwkwaliteit, het niet zo heel veel uitmaakt of je kiest voor optie A of B. Uiteindelijk is het vaak een keuze op details. Welke lift vind je het mooiste, bij welk bedrijf voel je je het meeste vertrouwd, welke lift past het beste bij je budget.

Natuurlijk is het verleidelijk vooral naar de prijs te kijken. En in essentie zal een lift van zo’n  €1500 hetzelfde doen als een lift van €4000 of meer; je helpen opstaan en weer zitten. De vraag is alleen, hoelang blijft de lift dat doen, hoe comfortabel en veilig is zo’n transfer voor de zorgvrager, ook op de lange duur, en is de lift te repareren als er iets misgaat? Een duurdere lift heeft vaak meer luxe, maar de kwaliteit van de gebruikte componenten en materialen speelt ook een rol, plus de ondersteuning na de koop. Een duurdere lift is niet altijd een betere lift en een goedkope lift is niet altijd een slechte keuze.

Dan is er nog het serviceniveau van de leverancier. Hoe transparant is het bedrijf? Krijg je op maat gemaakt advies? Kun je de lift op proef uitproberen? Worden er ook liften besproken die niet standaard op voorraad zijn? Wat kan er afgesproken worden over service na de koop?

Vergoeding actieve tillift

Als je een tillift nodig hebt kan het zijn dat je een vergoeding daarvoor krijgt. Op de hulpmiddelenwijzer staat een mooie tool om te kijken of je in aanmerking kan komen voor een vergoeding.

De volgende vragen zijn essentieel bij het bepalen of je een vergoeding kunt krijgen en bij wie je dit aan kunt vragen:

  • Heb je de lift langer of korter nodig dan 6 maanden?
  • Heb je een medische indicatie van een behandelaar?
  • Heb je al eerder een vergoeding gehad voor een actieve tillift?

Is de noodzaak voor een actieve tillift korter dan 6 maanden, dan vraag je een vergoeding aan bij je zorgverzekering. Dat kan alleen als je een medische indicatie hebt. Zonder deze indicatie zal de zorgverzekering je geen vergoeding geven. Tenzij je aanvullend verzekerd bent en in de polisvoorwaarden staat dat je wel in aanmerking komt voor een vergoeding.

Als je voor langere tijd een actieve tillift nodig hebt, dan is het afhankelijk waar het hulpmiddel ingezet wordt om te bepalen waar je eventueel een vergoeding kunt krijgen. Bijvoorbeeld, als je de lift nodig hebt voor school of werk, dan is het UWV je aanspreekpunt. Is het bedoeld om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, dan is de WMO binnen je gemeente het aanspreekpunt. Verblijf je in een instelling, dan verzorgt de instelling een aanvraag en dat kan bij de WLZ, de WMO of je zorgverzekering, al naar gelang je situatie.

In de regel kun je geen vergoeding ontvangen voor een hulpmiddel waarvoor je al een vergoeding gehad hebt. Bijvoorbeeld, de WMO heeft al een actieve tillift vergoed en je wilt nu een actieve reislift, dan moet je normaal gesproken de reislift zelf betalen. Er zijn echter uitzonderingen, dus vraag in ieder geval na of je alsnog in aanmerking komt voor een vergoeding.

Actieve tillift kopen

Een actieve tillift kopen is erg persoonlijk. Zoals we al opmerkten is de ideale keuze afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de zorgvrager en van het gewenste gebruik. Als je in een royale aangepaste woning woont en je gaat nooit met de tillift op pad kijk je waarschijnlijk naar een hele andere tillift dan als je in een kleine woning woont of de lift ook op locatie wenst te gebruiken.

De meeste mensen die gewoon thuis wonen kunnen een beroep doen op de WMO als ze een actieve tillift nodig hebben. In dat geval bepaald de Gemeente welke lift je krijgt. Als je echter meer invloed wilt hebben op de uiteindelijke keuze van de lift en een lift wil kiezen die het beste bij jou en je gebruk past, vraag dan om een PGB. Dan kun je de actieve tillift zelf uitkiezen.

De meeste bedrijven bieden 1, mogelijk 2 opties. Bij Conec Care erkennen we dat je als klant centraal staat en we bieden je meerdere opties. We hebben de kennis van de markt en we kijken welke lift en actieve tilband het beste past bij je persoonlijke situatie en gebruik. Dit is een proces van passen en meten en vergt misschien enig geduld en doorzettingsvermogen. Dit wordt echter ruimschoots beloond met een actieve tillift die echt past bij je persoonlijke situatie en waar je vele comfortabele en veilige transfers plezier van zult hebben.

Conec Care

Conec Care is een eigenzinnig bedrijf dat mensen helpt met zorghulpmiddelen voor een vrijer leven. Een ‘no- nonsens’ persoonlijke benadering is wat ons kenmerkt: korte lijnen, ruime bereikbaarheid, snelle levering. Wij zijn gedreven om u te helpen met een goede, betaalbare oplossing voor uw eersteklas zorghulpmiddel.

Actieve tillift
×